En el marc de la setmana de consciència contra les violències masclistes del 25N, el passat 24 de novembre l’Escola Universitària d’Infermeria i de Teràpia Ocupacional de Terrassa va acollir la sessió oberta “Lideratge i resistències en la lluita contra la violència de gènere al Senegal”, organitzada per Microcrèdits de l’Àfrica i amb la participació de l’Institut de les Desigualtats.
La moderació de l’acte va anar a càrrec de Josefina Soler, vicepresidenta de Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica i va comptar amb la participació d’Anna Rius, coordinadora de projectes de l’Institut de les Desigualtats, així com de dues membres de l’Associació de Juristes Senegaleses, Seynabou Diouf i Marina Kabou, que van intervenir en directe des del Senegal.
Durant la xerrada, es van resaltar les millores en matèria de tractament i reconeixement de les víctimes de violència de gènere al Senegal, malgrat que les ponents també van denunciar les legislacions repressives amb els cossos de les dones al país (com la llei de l’avortament) així com les mancances en l’aplicació del marc legal internacional en matèria dels drets de les dones.
En aquest sentit, Anna Rius va voler destacar la importància i efectivitat de la lluita de les dones senegaleses, afirmant que “tot el que s’ha aconseguit en matèria de feminisme al Senegal és gràcies a la seva lluita”, resaltant que es tracta d’un moviment que es troba als carrers i que és transgeneracional.
Per la seva banda, Seynabou Diouf va exposar les dades en relació a la detecció de casos de tota mena de violències, així com les lleis ratificades pel Senegal en matèria de protecció a les dones i víctimes de violències. No obstant això, va denunciar la manca d’aplicació d’aquesta legalitat al país.
Finalment, Marina Kabou va destacar la importància de continuar amb la lluita i que les dones contribueixin positivament al desenvolupament de les seves comunitats.
En aquest sentit, Kabou va voler resaltar la necessitat de reconèixer els drets de les dones de forma efectiva, per tal d’afavorir el seu rol com a productores d’idees i de desenvolupament.
La xerrada va comptar amb la participació i presència de l’Associació Amical Dones Senegaleses de Terrassa i amb l’Associació THIOL AK MBATAR com a convidada.