Exposició “H2O, de mercaderia a bé comú”: repensant el dret a l’aigua al IDAEA-CSIC

L’aigua ha estat sempre un recurs essencial per a la vida, però també un element central en les dinàmiques econòmiques i polítiques globals. L’exposició “H2O, de mercaderia a bé comú”, impulsada per l’Institut Desigualtats, va oferir una reflexió profunda sobre la gestió i l’accés a l’aigua en diferents territoris del món, des de Catalunya fins a Palestina, passant per Colòmbia, Guatemala i Senegal.

Mitjançant un recorregut immersiu i documental, l’exposició va convidar el públic a qüestionar el model actual de gestió de l’aigua, sovint dominat per interessos privats, i a explorar alternatives basades en la sostenibilitat i la justícia social. A través de diferents blocs temàtics, es van analitzar casos concrets on la mercantilització de l’aigua ha generat desigualtats, així com iniciatives comunitàries que han aconseguit garantir aquest recurs com un dret fonamental i no com un producte de consum.

L’exposició va destacar la lluita de comunitats afectades per la privatització i l’explotació de l’aigua, posant en relleu experiències de resistència i gestió col·lectiva. A més, va oferir eines per entendre com el canvi climàtic i els interessos econòmics afecten la disponibilitat d’aigua i quines accions es poden emprendre per defensar-ne l’accés universal.

“H2O, de mercaderia a bé comú” va ser una oportunitat única per repensar el paper de l’aigua a les nostres vides i entendre com les decisions polítiques i econòmiques impacten en la seva gestió. L’exposició va generar consciència i va impulsar accions per protegir aquest recurs essencial per al futur de totes les societats.

📌 L’exposició es va poder visitar del 4 a l’11 de març de 2025 al vestíbul de l’IDAEA-CSIC (Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua de Barcelona), situat al C/ Jordi Girona 18-26, Barcelona.