EXPOSICIÓ FOTOGRÁFICA 'FRONTERES INTERNES'
DESIGUALTATS DE GÈNERE I FEMINISMES + LLUITA CONTRA EL RACISME I LA ISLAMOFÒBIA
Crida a braços! Estiu rere estiu l’engranatge de la indústria fruitera reclama dones i homes que la facin possible. Elles i ells són la baula imprescindible per a què cada fruit sigui recollit de l’arbre, classificat, encaixat i enviat a un mercat llunyà on serà consumit per persones alienes a les fatigues que suposa omplir el seu plat. Un gran esforç pagat amb magres salaris i sense tenir cura de les persones.
La campanya agrària de Lleida té una marcada divisió sexual del treball. Les imatges d’homes al camp oculten les imatges de milers de dones que encaixen la fruita als magatzems. L’estiu de 2020 la pandèmia de la Covid va mostrar al món la cara més cruel de l’explotació laboral, i també el menysteniment i invisibiltizació de les dones. Mentre la manca de mesures de prevenció feia augmentar els casos de contagis als magatzems, on la majoria de la plantilla són dones, als mitjans de comunicació només apareixien homes malvivint als carrers culpant-los dels contagis; ni una sola dona treballadora ni les seues condicions de laborals van merèixer l’atenció de mitjans i polítics.
Elles, majoritàriament migrades o d’origen migrant, desenvolupen una feina dura en inacabables jornades de treball. La realitat de l’economia de Ponent fa que moltes d’aquestes dones només puguin tenir accés al mercat laboral durant la campanya agrària. Una feina estacional, de quatre mesos de durada. Aquesta estacionalitat i la feminització del lloc de treball a les centrals fruiteres, sumat al racisme i al masclisme estructural on ens trobem immerses, genera un miratge sobre les dones que hi treballen. Es parla d’economia complementària de les famílies i de suport econòmic, enlloc de mirar cara a cara la realitat: les dones fan una feina titànica a la campanya de la fruita i són un puntal econòmic de la família, així com unes gestores increïbles que hauran d’estirar els ingressos d’un quadrimestre per viure tot l’any.
Les condicions de treball a les centrals fruiteres són dures: llargues jornades de peu i alta concentració en una feina mecànica de tria i encaixat. Aquesta situació no es compensa amb uns salaris justos. Ans al contrari, ens trobem amb un alt nivell d’incompliment del conveni laboral: dobles jornades sense dret al descans, hores extres no remunerades, manca d’atenció a la salut laboral, dificultats per tenir garantit el temps d’alletament de filles i fills o el dret de les dones embarassades a no treballar en horari nocturn, en són alguns exemples. A més, cal tenir molt en compte que algunes dones encara no han aconseguit la regularització administrativa i el permís de treball. Elles que aporten a valor i recursos a l’economia agrària, viuen una ocultació laboral, social i institucional; una discriminació racista emparada per la Llei d’estrangeria.
Davant de l’embranzida neoliberal de la indústria fruitera, que s’empassa recursos naturals i jornades de milers de dones, ens cal afavorir l’apoderament i l’autoorganització col·lectiva de les treballadores temporeres en la defensa dels seus drets. Ponent necessita fer una aposta ferma per posar fre a l’especulació i l’explotació i recuperar una agricultura d’escala humana que protegeixi les persones i el medi ambient.
Expertes
Paula Santos – Dones migrades diverses
«L’organització de les treballadores de la llar ha estat clau per posar en evidència una opressió estructural contra les dones migrants, un col·lectiu majoritari dins dels treballs de cura», insisteix Paula Santos. És important enfortir la creació de xarxes de dones migrades i racialitzades contra el capitalisme racial, amb les seves formes de treball precaritzat i sense drets, a què estan abocades.
Pastora Filigrana
Dins del treball del camp i de la cura és on es manifesta clarament la violència del capitalisme racial, on els treballs estan duts a terme per dones migrants i/o racialitzades: «Una vida digna es reparteix en funció de la feina que, alhora, es reparteix de manera desigual i amb un criteri racial»
Tot i que durant la pandèmia s’ha vist que eren treballs essencials, cap dels dos sectors (el camp i la neteja) estan reconeguts com a treballs dignes, i hi dominen els pitjors convenis col·lectius que hi ha. Per entendre aquesta manca de drets és fonamental tenir en compte els processos de racialització i les conseqüències de la llei d’estrangeria: «Es veu molt clar com la patronal entrecreua el gènere i la raça buscant els cossos més explotables, aquells que treballaran més si més no, en una situació de vulnerabilitat on s’ajunten el gènere, la maternitat, l’idioma, la identitat racial… perquè siguin persones molt explotables»
Gemma Casal – Fruita amb Justicia Social
A la campanya de la fruita de Lleida hi participen més de 40.000 persones, que per les condicions tan precàries de la seva feina no poden tenir un projecte de vida, estabilitat i a més estan sempre sota l’amenaça de la llei d’estrangeria. Moltes de les dones que treballen empaquetant a la campanya de la fruita tenen jornades de 16 hores al dia quan és la temporada de la fruita, no poden tenir cura dels seus fills aquests dies i moltes viuen al costat dels magatzems, no hi ha una separació de la vida i la jornada de treball. «Hi ha un gran silenci en què ningú ha dit res els últims trenta anys, o poca gent, un silenci compartit en què, encara que un sàpiga que s’estan vulnerant greument els drets dels veïns temporers, no obren la boca. Aquest silenci racista no només deshumanitza els altres, sinó que ens deshumanitza a nosaltres mateixos».