QUI SOM

Fundat el 2003, l’Institut de les Desigualtats és una Organització No Governamental que es proposa com a objectiu principal, investigar i denunciar les desigualtats geogràfiques, socioeconòmiques i de gènere que tenen un major impacte en la comunitat així com pensar, proposar i implementar alternatives i accions, des de l’àmbit comunitari i universitari per tal de proposar i implementar alternatives.

Per aconseguir aquests objectius, l’Institut realitza activitats de recerca, innovació, sensibilització, denúncia, cooperació al desenvolupament, acció comunitària i incidència per la generació de polítiques.

MISSIÓ

Donar veu als col·lectius vulnerats, fomentar polítiques igualitàries, sensibilitzar a la població i promoure la mobilització col·lectiva a través de la construcció d’espais de debat i de nous discursos que advoquin per la defensa dels col·lectius en situació de desigualtat, com són les dones migrades, les persones racialitzades i les persones llegides com a musulmanes.

VISIÓ

Arribar a ser una organització capdavantera per a les entitats del Tercer Sector a Catalunya de manera que l’Institut de les Desigualtats esdevingui un organisme de referència per als col·lectius més vulnerables i serveixi de suport i ajuda per a aquests.

QUÈ FEM

La tasca de l’ID es sustenta sobre quatre línies de treball entorn de les que giren tots els projectes que realitzen. Aquestes línies de treball són:

DESIGUALTATS DE GÈNERE I SUPORT ALS FEMINISMES

Línia de treball que comprèn projectes que promouen la denúncia de les vulneracions de drets i el suport a l’increment de capacitats organitzatives dels moviments de dones i feministes, foment de polítiques i reconeixement del lideratge per tal de reduir les vulneracions denunciades. Tot això treballat d’una manera transversal per tal de considerar i reconèixer la diversitat de les dones pel que fa a classe social, estatus legal, diversitat sexual, origen, religió o discapacitat.

DEFENSA DELS DRETS HUMANS I LA JUSTÍCIA AMBIENTAL

S’articula des de la convicció de que s’ha de donar veu i protagonisme als col·lectius vulnerats en les accions. Alhora, es concep la importància de promoure la participació de les comunitats en la presa de les decisions que els concerneixen en l’àmbit col·lectiu i com individus.

DESIGUALTATS EN SALUT

Línia de treball que comprèn projectes que estudien les desigualtats en salut i els determinants socials que les causen i proposen actuacions per tal de reduir-les.

LLUITA CONTRA LA ISLAMOFÒBIA I EL RACISME

La islamofòbia i el racisme és un fenomen en augment, incrementat per l’aparició i consolidació de noves forces polítiques d’extrema dreta amb relats clarament racistes i islamòfobs que normalitzen un discurs discriminatori. Les dones musulmanes viuen la islamofòbia des de la mirada paternalista i racista per part de la població i governs occidentals tant en els seus països d’origen, com quan migren a països occidentals. A aquestes dones se’ls hi denega el dret al tracte digne, a triar la religió que volen, a la llibertat de vestiment i d’expressió, entre d’altres i rarament gaudeixen del dret a la protecció contra les discriminacions que pateixen.

ORGANIGRAMA

DIRECCIÓ

Laura Guisasola

Amb més de 20 anys d’experiència en el món de la cooperació, és doctora en biomedicina i especialista en Desigualtats. Membre fundadora de l’Institut, treballa realitzant projectes de recerca i formació universitària.

Medhat Thabet Abomailek

Palestí català, ha treballat en diferents camps de la salut i combina el seu temps lliure entre la defensa dels drets dels pobles i el cultiu de la terra.

Olga Dern

Llevadora des de fa 25 anys. Postgrau en sexologia. Des del 2009 treballa al l’ASSIR  (Atenció a la Salut Sexual i reproductiva) de Sabadell. Bona part de la seva tasca laboral l’ha dedicat a combatre les desigualtats en l’àmbit dels drets sexuals, atenent i realitzant activitats d’educació afectivo- sexual a les dones, als i les joves, a les persones amb diversitat funcional i a les persones trans. També a nivell internacional a través de l’Institut. 

COORDINACIÓ TÈCNICA

Roger Grasas (Administrador)

Llicenciat en Filosofia i Graduat en Fotografia, compta amb una àmplia experiència en el disseny i producció de contingut audiovisual especialment en l’àmbit de la cooperació i l’educació per a la justícia global. Combina la seva creació com a fotògraf amb la docència en estudis visuals (IEFC) així com la Direcció del Postgrau en Fotografia Documental a IDEP Barcelona.

Anna Rius (Responsable de projectes)

Investigadora en desigualtats, ha treballat des de fa més de 25 anys en projectes de cooperació i d’educació pel desenvolupament. Màster en salut pública i Doctora en Biomedicina, realitza la coordinació dels projectes l’Institut.

Clara Esparza Mengual

Periodista especialitzada en estudis interculturals i migracions a la Mediterrània. La seva experiència professional s’ha basat en la gestió de projectes i comunicació a entitats del tercer sector, majorment en els àmbits de la cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària. Sovint escriu a mitjans digitals sobre gènere i feminismes.

Victoria Muñoz

Afrocatalana i estudiant de Dret + Ciències Polítiques i Gestió Pública. Ha treballat des del cooperativisme afrofeminista la gestió de projectes i treballa col·lectivament des de l’activisme. Així doncs, les seves àrees de treball són l’antiracisme polític, l’afrofeminisme, el panafricanisme, la violència institucional, el sistema polític i els Drets Humans.

COMUNICACIÓ I IMATGE

Mireia Comas

Fotògrafa freelance amb estudis a l’IEFC, La seva obra es centra principalment en la cultura popular, els moviments socials del seu país i en la denúncia de les injustícies dels més vulnerables.

Marc Castellet
Realitzador, editor i colorista de vídeo, també va estudiar fotografia a l’Institut d’estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i ha sigut professor de fotografia a l’Escola d’Art Illa. En el camp audiovisual d’entre els seus treballs destaquen projectes com a realitzador documental i publicitari per TV.
Roger Grasas

Llicenciat en Filosofia i Graduat en Fotografia, compta amb una àmplia experiència en el disseny i producció de contingut audiovisual especialment  en l’àmbit de la  cooperació i l’educació per a la justícia global. Combina la seva creació com a fotògraf amb la docència en estudis visuals (IEFC) així com la Direcció del Postgrau en Fotografia Documental a IDEP Barcelona.

PROJECTES DE RECERCA

Laura Guisasola

Com a responsable del grup de recerca Visió Optometria i Salut de la Universitat Politècnica de Catalunya, aporta la seva experiència en direcció de tesines i tesis doctorals en l’àmbit de l’estudi de les desigualtats en Salut Visual  a l’Institut de les Desigualtats.

Corina Tulbure

Investigadora y periodista. Sus áreas de trabajo incluyen las fronteras, racismo, los sistemas de control social y las movilizaciones de las personas migradas sin papeles. Como periodista ha cubierto formas de desplazamiento forzado, control migratorio y procesos políticos en Europa del Este (2013-2020). Obtuvo un doctorado en 2016 en la Universidad de Barcelona y ha colaborado con PRIO y la Universidad de Oslo en un proyecto relacionado con las diásporas y su participación política. Actualmente finaliza un trabajo de investigación centrado en el papel de las emociones dentro del sistema de fronteras con la Universidad Babes-Bolyai de Rumanía.

Anna Rius

Investigadora en desigualtats, ha treballat des de fa més de 25 anys en projectes de cooperació i d’educació pel desenvolupament. Màster en salut pública i Doctora en Biomedicina, realitza la coordinació dels projectes l’Institut.

Victoria Muñoz

Afrocatalana i estudiant de Dret + Ciències Polítiques i Gestió Pública. Ha treballat des del cooperativisme afrofeminista la gestió de projectes i treballa col·lectivament des de l’activisme. Així doncs, les seves àrees de treball són l’antiracisme polític, l’afrofeminisme, el panafricanisme, la violència institucional, el sistema polític i els Drets Humans.

PROJECTES D'INCIDÈNCIA

Imma Sañé

Llicenciada en Ciències Polítiques, Màster en Relacions Internacionals i Diploma en Gènere i Desenvolupament. Des del 2005 he treballat  en l’àmbit de la cooperació en organismes internacionals com a la Delegació de la Comissió Europea a Kuala Lumpur, Malàisia i de 2007 a 2012 vaig treballar a “ONU Mujeres”, l’agència de les Nacions Unides per a la igualtat de gènere i l’apoderament de la dona, primer a l’Equador i després a Colòmbia. En l’actualitat, treballo com a responsable de Drets Humans i Relacions Internacionals al Consell de l’Advocacia Catalana.

Corina Tulbure

Investigadora i periodista. Les seves àrees de treball inclouen les fronteres, el racisme, els sistemes de control social i les mobilitzacions de les persones migrades sense papers. Com a periodista ha cobert formes de desplaçament forçat, control migratori i processos polítics a Europa de l’Est (2013-2020). Va obtenir un doctorat el 2016 a la Universitat de Barcelona i ha col·laborat amb PRIO i la Universitat d’Oslo en un projecte relacionat amb les diàspores i la seva participació política. Actualment, finalitza un treball de recerca centrat en el paper de les emocions dins del sistema de fronteres amb la Universitat Babes-Bolyai de Romania.

EQUIP AFRICA

Marcel Monteil

Llicenciat en Comunicació i responsable de l’Institut de les Desigualtats al Senegal, compta amb més de 20 anys d’experiència en projectes de cooperació al seu país i a l’Àfrica subsahariana.

EQUIP LLATINOAMÈRICA

Astrid Villalobos

Document organitzatiu